Udgivet: 25-05-2018

Kirkebladet

Kirkebladet udkommer fire gange om året og følger kirkeåret,

der jo starter  første søndag i Advent, og dækker således:

1: december - januar - februar

2: marts - april - maj

3: juni - juli - august

4: september - oktober - november

Kirkebladet redigeres af sognepræst-vikar Tina Preus Hansen .

Kirkebladet omdeles til samtlige husstande i Køng og Svinø sogne.

Læs Kirkebladet:

Du kan læse/hente/printe Kirkebladet for juni-juli-august 2018 i PDF-format ved at klikke her .

Fra kirkebladet for juni-juli-august 2018

Muslinge-skallen.

Køng Kirke er en helt særlig kirke med et flot ydre, men også helt særlig inden i. Mange har nok siddet på bænkerækkerne og set de flotte udskæringer formet som muslingeskaller. Et symbol, der indenfor kristendommen har en stor betydning.

Muslingeskallen kan først spores tilbage til Afrodite, den skumfødte. Afrodite – gudinden for kærlighed, skønhed og frugtbarhed. Hendes opstandelse kom fra en muslingeskal, som en fødsel. Muslingeskallen er et symbol på det livgivende kvindelige og dermed også opstandelsen. Denne symbolik kan også ses i kristendommen, hvor en perle i muslingen frigør sig uden at ændre på den skønne musling – Som Jesus, der blev født uden at have ændret på Marias jomfruelighed. Senere i Jesu liv siges det også, at Johannes Døber brugte en muslingeskal til at hælde dåbsvandet over ham. I dag har flere døbefonte også fået form efter en muslingeskal bl.a. Bertel Thorvaldsens meget smukke dåbsengel fra 1827, der står i Vor Frue kirke i København.

Sidst men ikke mindst er muslingeskallen også et vigtigt symbol for nutidens pilgrimme, der kalder muslingeskallerne for ”jakobsskallen”.
Ved den kendte spanske pilgrimsrute Caminoen kan der købes muslingeskaller, som ofte bliver hængt om halsen eller rygsækken ved vandringens begyndelse. Den tradition kan spores tilbage til Sankt Jakob, der er bror til apostlen Johannes.

Historien handler om, at Sankt Jakob forsøgte at gøre den Iberiske halvø kristen få årtier efter Jesu død. Da han vender tilbage, kommer han i problemer med de romerske myndigheder, og han bliver halshugget. Sankt Jakobs disciple bortfører liget og sender det med en båd, der ender ved Galiciens kyst. Da båden ankommer til kysten ser en ridder på hest båden, og med det samme springer de ud efter båden for at få den sikkert i land. Både rytter og hest ser ved første øjekast ud til at være druknet, men ved guddommelige kræfter overlever de begge. Da de nærmer sig land, kan man se, at der sidder noget på dem. De kommer i land dækket af skinnende, hvide muslingeskaller. Her er muslingeskallerne igen et tegn på opstandelse, og pilgrimmene tager muslingeskallen med sig - som et minde og symbol på den forvandling, som vandringen måske har haft.                                                                  TH

Udgivet: 25-05-2018