Udgivet: 07-03-2018

Kirkebladet

Kirkebladet udkommer fire gange om året og følger kirkeåret,

der jo starter  første søndag i Advent, og dækker således:

1: december - januar - februar

2: marts - april - maj

3: juni - juli - august

4: september - oktober - november

Kirkebladet redigeres af sognepræst Mette Magnusson.

Kirkebladet omdeles til samtlige husstande i Køng og Svinø sogne.

Læs Kirkebladet:

Du kan læse/hente/printe Kirkebladet for marts-april-maj 2018 i PDF-format ved at klikke her .

Fra kirkebladet for marts-april-maj 2018

Forår og Påske

– Trods trusler står Dorothea ved sin tro.

Den smukke Dorothealilje, som blomster i foråret, er opkaldt efter den kvindelig helgen Skt. Dorothea. Hun er ofte afbilledet med langt hår, liljestilk i den ene hånd, kurv med æbler i den anden og krone på hovedet.
Dorothea var en helt almindelig ung pige, der levede et sted i det græske område omkring år 300. Hendes navn betyder ”Guds gave”. Dorothea er kristen i en tid, hvor det er farligt at bekende sig til kristendommen.
Den romerske kejser går ind for kristenforfølgelser og finder unge, kristne kvinder, som de tvinger til at afsværge deres tro, og fremstiller dem for folk, for at vise, at det er dumt at blive kristen. De vil have de unge piger til at stå frem for alle og sige: ”vi har forladt kirken, vi er kommet til fornuft”, men det går bare ikke så let, som de tror.
De får Dorothea til at indrømme, at hun er kristen. Derefter taler de hårdt til hende for at få hende til at afsværge tro og fornægte Jesus, men selvom hun bliver truet med dødsstraf står hun fast på sin tro. Dorotheas flotte svar på den trussel er blevet husket siden. Det lyder: ”Jeg glæder mig til at vandre i min brudgoms have og plukke æbler og roser sammen med ham!”. Dorothea nægter altså at svigte sin tro, og derfor bliver hun dømt til døden. På vejen ud til henrettelsen er der én af forhørslederne, der hånligt siger til hende: ”Så send os da nogle æbler og roser!” – han mener, at nu får vi lige straks at se, at den have ikke er virkelig. ”Ja, det skal jeg!” – siger Dorothea.
Ved henrettelsespladsen, kommer der en lille dreng hen til Dorothea med en fletkurv med glatte, friske æbler og ranke roser. Det sker den 6. februar, og derfor er det et under.

Dengang kunne man ikke få friske æbler og roser i februar. Hun kan dermed gå styrket i døden, fortsætte ind i paradisets have. Dog tænker hun ikke kun på sig selv. Hun sender drengen hen til den forhørsleder, der bad om æbler og roser fra paradisets have. Da han ser kurven, bliver han straks overbevist og omvender sig til kristendommen.
Troen får ret: Også dér, hvor man ikke skulle tro det muligt, også dér er Gud. Mirakler sker. Sorg vendes til glæde, livet vinder, som når Langfredags mørke overstråles, brydes og gennemstråles af Påskemorgens lys.
Vi har jo nogle blomster, der kommer meget tidligt ude i vores haver, det er vintergækker. Den tidlige kender vi alle sammen godt. Den anden, der kommer lidt senere, er mere kraftig i stilken med en lille klokke og med grønne dutter på bladene. Den hedder Dorothealilje, opkaldt efter hende her Dorothea.
Dorothealiljen kommer op af jorden på trods af kulde og mørke og lyser op for os i det tidlige forår og vidner om, at foråret og lyset heldigvis kommer tilbage efter vinterens mørke.

TH

Udgivet: 07-03-2018