Udgivet: 10-08-2017

Kirkebladet

Kirkebladet udkommer fire gange om året og følger kirkeåret,

der jo starter  første søndag i Advent, og dækker således:

1: december - januar - februar

2: marts - april - maj

3: juni - juli - august

4: september - oktober - november

Kirkebladet redigeres af sognepræst Mette Magnusson.

Kirkebladet omdeles til samtlige husstande i Køng og Svinø sogne.

Læs Kirkebladet:

Du kan læse/hente/printe Kirkebladet for september-oktober-november 2017 i PDF-format ved at klikke her .

Fra kirkebladet for juni - juli - august 2017

Blå tænder og store sten
For tiden sender DR programmer om, hvordan Danmark blev til et rige. Tredje afsnit beskriver, hvordan vi bliver samlet under én konge. Den kløgtige og visionære Harald Blåtand. Han formår at samle magten under sig og fastholde den ved at foretage de ændringer, der skal til. En af dem er at lade sig døbe. Derved begynder hele kristningen af landet. Med en døbt dansk konge mister den tyske kejser en grund til at gå i krig mod Danmark, og den største trussel mod Haralds magt forsvinder. Vi ved det med sikkerhed, for Harald lod det mejsle ind i en kæmpemæssig sten. Den kendte Jellingsten, der den dag i dag står, hvor den blev sat for mere en 1000 år siden.
Men er det hele grunden? Blev Harald virkelig kun døbt for at sikre sin magt? Traditionen - og også det ellers så saglige DR - fortæller endnu en historie om, hvordan det gik for sig: Om munken Popo, der overbeviste Harald om den kristne Guds styrke ved at bære jernbyrd. En gloende hed sten i hænderne, uden han blev brændt, fordi Popos Gud beskyttede ham. Sådan et mirakel er på mange måder nemmere at forstå og lettere at lade sig overbevise af end indviklede magtstrukturer og kalkulationer.

Når vi i dag bliver døbt, enten som små eller senere i livet, er det næppe på grund af magtpositioner. Hvis vi skal give en årsag til vores dåb, hælder vi langt mere til den mirakuløse fortælling og det underfulde. Det er fortællingen, der er det afgørende; det uforklarlige. Tradition, tryghed, håb, overbevisning og tro, ikke noget der kan måles og vejes. Disse argumenter er dog lige så vægtige og betydningsfulde, som overvejelser i magtspil om land og beføjelser.
Hvad Harald tænkte, da han dukkede op af vandet, kan vi kun gisne om. Men sikkert er det, at han under alle de magtpolitiske overvejelser også må have haft troen på den nye Gud. Han har troet på, at denne Gud var stærkere end dem, han tidligere tilbad. Vi ser det på stenen. På hele den ene side troner den sejrrige Kristus. Den sten, der senere skulle blive kaldt for Danmarks dåbsattest. I Køng og Svinø døbes man også ved en mægtig sten. De sten, der blev udhugget til døbefonte, og som du kan se på forsiden. Dåbsattesten er dog ikke af sten, men på papir. Til gengæld har du fået et uudsletteligt kors tegnet, på dit ansigt og på dit bryst.

MPP

Udgivet: 10-08-2017